Over Haags Verzet

Haags Verzet is een stadsspel waarmee je verhalen van verzetsstrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog in Den Haag kunt herbeleven. Als deelnemer sluit jij je (fictief) tijdelijk aan bij het verzet en help je de verzetshelden met opdrachten. Zodra je iemand hebt geholpen, kun je een direct een ander helpen. Als je alle acht verzetshelden hebt geholpen is het spel afgelopen.

De Tweede Wereldoorlog was toch geen spel?

Het stadsspel Haags Verzet is ontwikkeld met groot respect voor de geschiedenis. De verzetshelden die voorbij komen hebben echt geleefd, en hun verhalen zijn getracht zo waarheidsgetrouw mogelijk weer te geven. De Tweede Wereldoorlog was absoluut geen spel. Het spel is ontwikkeld met als doel om bewustwording te creëren voor de Tweede Wereldoorlog en om de verhalen levend te houden voor toekomstige generaties. 

Hoe speel je Haags Verzet?

Haags Verzet is een stadsspel dat je speelt op je smartphone via de app van City Challenge. Je loopt langs verschillende locaties door het centrum van Den Haag, waarbij je per locatie steeds iets te weten komt over de verzetshelden die je helpt. Vervolgens voer je de opdracht uit. Als je deze goed hebt opgelost, krijg je instructies voor het volgende adres. De totale route bedraagt circa 3 kilometer. De speelduur is 1,5 tot 2 uur.

Wat heb je nodig voor Haags Verzet?

Voor het spelen van Haags Verzet is in elk geval één smartphone noodzakelijk met een volle batterij. Omdat het spel audiofragmenten bevat zijn audio-oordopjes of een koptelefoon handig.

Voor wie is Haags Verzet?

Haags Verzet is geschikt voor mensen die houden van escape rooms, puzzels en/of geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Den Haag. De opdrachten binnen het spel zijn van verschillende niveau’s, en voor spelers die hier wat meer moeite mee hebben zijn er ook hints beschikbaar. De adviesleeftijd is vanaf 16 jaar.

Verantwoording

Voor de ontwikkeling van het spel is een groot scala aan bronnen gebruikt, voornamelijk om de verhalen van de verzetshelden zo waarheidsgetrouw mogelijk weer te geven. De opdrachten zijn fictief, maar het inleidende en afsluitende verhaal van de verzetsheld zijn gebaseerd op verschillende bronnen. Meer kunt u hierover vinden onder ‘Verantwoording’.